Chomutov – Chcete se spolupodílet na rozhodování soudu? Nyní máte jedinečnou příležitost, Okresní soud hledá nové spolupracovníky. „Chomutovskému soudu chybí do optimálního počtu přísedících přibližně dvanáct lidí," říká ředitelka správy soudu Jolana Krejčová.

Musíte splňovat několik podmínek

Soudcem z lidu se po splnění daných kritérií může stát kdokoliv. Zákon o soudech hovoří jasně. Přísedícím může být zvolen každý státní občan České republiky, který v den ustanovení dosáhne věku 30 let, je plně svéprávný a bezúhonný a jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku řádného zastávání funkce.

Žádosti evidují městské úřady

Usoudili jste, že byste byli těmi pravými? V takovém případě se můžete přihlásit dle vašeho trvalého bydliště na příslušném obecním či městském úřadě nebo magistrátu, tady vaši žádost zaevidují a pak již nezbývá než čekat, zda budete vybráni.

Kdo je soudce z lidu?

Jestliže se někdo domnívá, že pozice přísedícího je pozicí pouze do počtu, mýlí se. Ačkoliv takzvaný soudce z lidu nemusí mít právnické vzdělání ani žádné zkoušky, jeho úloha je u každého soudu více než důležitá. Spolu se soudcem tvoří dvojice přísedících takzvaný senát, který v konečném důsledku rozhoduje formou hlasování o vině či nevině obžalovaného a také o případné výši trestu. Každý z trojice hlasů má stejnou hodnotu a v důsledku se tak může stát (a i se tak, byť velmi zřídka, někdy děje), že duo lidových soudců přehlasuje svého kolegu profesionála.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru