Také vám připadá, že venkovní teploty tak nějak neodpovídají datu v kalendáři? Po sněhu ani památky, číselníky teploměrů se pohybují v plusových hodnotách a odborníci říkají jasně, „letošní Vánoce se zapíšou jako nejteplejší za minimálně 8 posledních let".

Péřovky zatím odpočívají ve skříních

Nejtepleji bylo podle meteorologů na 2. svátek vánoční, kdy průměrná teplota dosahovala 6.6 °C. Na 1. svátek vánoční jsme měli denní průměr 5.5 °C a na Štědrý den 3.6 °C. Oproti dlouhodobému průměru tak byly vánoční svátky roku 2013 o 4.4 až 7.1 °C teplejší.

Krátkodobá historie

Jako druhé nejteplejší od roku 2006 se pak jeví loňské Vánoce (v průměru 3.3 °C), na třetím místě jsou Vánoce 2009 (3.0 °C). Zápornou hodnotu měly svátky naposledy v roce 2010, kdy sice na Štědrý den bylo nadprůměrně teplo (2.0 °C), ale v průběhu dalších dvou dnů se výrazně ochlazovalo (na 2. svátek vánoční průměrná denní teplota -8.7 °C).

Nejchladněji bylo před šesti lety

Nejchladnější Vánoce byly v roce 2007 (v průměru -4.4 °C), kdy se i maximální teploty pohybovaly na většině území pod bodem mrazu a zaznamenávali jsme tedy tzv. ledové dny. Teplot nad bodem mrazu bylo dosaženo jen výjimečně, a to ve vyšších polohách díky inverzi.

Polovina ledna možná přinese ochlazení

A jak by mohl vypadat další měsíc? Období příštích čtyř týdnů od 30. prosince 2013 do 26. ledna 2014 jako celek se očekává teplotně i srážkově normální. Po mírně až silně teplotně nadprůměrném týdnu v období Vánoc předpokládají meteorologové počasí, odpovídající dlouhodobým průměrům s možností přechodného výraznějšího vpádu studeného vzduchu ve třetím až čtvrtém týdnu (13.-26. ledna). Pro přesnější předpověď s vyšší úspěšností je ale nutné sledovat aktualizované krátkodobé a střednědobé předpovědi počasí, které Český hydrometeorologický ústav vydává denně na 8 dní dopředu a jsou dostupné na internetových stránkách www.chmi.cz. (zdroj. ČHMÚ)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru