Chomutov – Větší počet spojů a lepší dopravní obslužnost, to by měla přinést plánovaná změna jízdních řádů Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova. Platit budou od 15. prosince 2013. Další zásadní změny se týkají jiného značení, tras trolejbusů i počtu spojů.

Pravidelné časy = snazší orientace

Chystané inovace se dotknou trolejbusových linek. „Stávající budou zcela zrušeny a místo nich jsme vytvořili nové, které mimo jiné díky pravidelným časovým intervalům zajistí cestujícím snazší orientaci v jízdních řádech," uvádí ředitel DpChJ Jiří Melničuk.

Všechny trasy přes sídliště

Další novinkou bude značení linek jinými čísly. Každé z nich napoví, odkud a kam trolejbus jede a jakou trasou. Všechny trasy trolejbusů povedou přes chomutovská sídliště. „Spoje jedoucí z Jirkova po takzvané třináctce byly pro cestující do centra Chomutova sice rychlejší, ale na zastávkách po cestě nastupovalo málo lidí. Z těchto důvodů jsme se rozhodli vést všechny trasy přes sídliště, kde na daný spoj čeká daleko více cestujících," vysvětluje ředitel divize MHD Václav Záveský. Největší výhodou této změny jsou kratší časové intervaly příjezdů trolejbusů na zastávky na sídlištích.

Na Kamenné 110 busů denně

Jak se to celé projeví v praxi? V současné době jezdí v pracovní dny například z jirkovské zastávky u Horníku k chomutovské poliklinice čtyři spoje. Po změně řádů se tento počet navýší na devětadvacet.  Z Kamenné až po Březeneckou se celkový počet spojů navýší z třiaosmdesáti na sto deset denně.

Trolejbus každých sedm minut

Pravidelné intervaly odjezdů a příjezdů spojů také pomohou lidem k lepšímu upamatování. Páteřní linky číslo 40 a 41 budou ve špičce jezdit každá po třiceti minutách, trolejbus tedy na zastávce uvidíte co patnáct minut. Doplňkové linky číslo 50, 51, 52, 53, pojedou ve špičce každou hodinu, a jelikož jsou čtyři, dohromady obslouží zastávky každých patnáct minut. V úseku, kde se všechny trasy setkávají, tedy z Kamenné po Březeneckou, budou trolejbusy ve špičce na zastávkách každých sedm až osm minut.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru