Žatec – Šestice hasičských sborů zasahovala včera v dopoledních hodinách při havárii v areálu žatecké šroubárny. Z oplechovaného barelu tady vyteklo přibližně pět set litrů nebezpečné kyseliny chlorovodíkové.

Barel spadl z vysokozdvihu

Když bylo na linku tísňového volání oznámeno, že se nad areálem šroubárny v Raisově a Purkyňově ulici vznášejí mračna bílého kouře, reagovali hasiči rychlostí blesku. Během několika málo minut dorazili na udané místo a jali se řešit nastalý problém. Podle námi zjištěných informací došlo při vykládání z kamionu k pádu jednoho barelu z vysokozdvižného vozíku. Jeho obsahem byla naneštěstí kyselina chlorovodíková.

Na páry vodu, na kyselinu vápno

„Nad místem nehody se okamžitě začal tvořit oblak bílých par, což byla klasická chemická reakce kyseliny. Vzniklé páry hasiči v protichemických oblecích skrápěli vodní clonou, aby se dalo vůbec pokračovat v zásahu," vysvětluje jeden ze žateckých hasičů Michal Hrdlička. „Vylitá kyselina byla posléze zasypána vápnem," dodává ještě Hrdlička.

Závěrem se sluší dodat, že za rychlým a odborným zásahem stály jednotky profesionálů ze Žatce, Loun a Podbořan, k nim se připojili jejich dobrovolní kolegové ze Žatce, Postoloprt a Tuchořic.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru