Chomutov – V průběhu letních odstávek vynaložila ČEZ Teplárenská na severu Čech na diagnostické kontroly, údržbu a případnou opravu či výměnu dožité technologie téměř 40 milionů korun. Všechny provozní jednotky proto hlásí plnou připravenost na zimu, přičemž ve všech lokalitách byla topná sezona definitivně zahájena v polovině září.

Aby byly všude zabezpečeny komfort, kvalita a spolehlivost v dodávkách tepla, bylo nutné během tradičních letních odstávek prověřit veškeré technologické zařízení a rozvodné sítě. „Vyměnili jsme téměř 1,5 km potrubí a uzavírací prvky v uzlových bodech důležitých pro spolehlivost soustavy. V rámci dlouhodobého programu sledovanosti životnosti zařízení došlo i na diagnostické kontroly kritických míst, rovněž bylo vyměněno přes 18 000 m2 izolací," uvedl například Libor Vízek, manažer provozní jednotky v Chomutově. Jeho bílinský kolega Petr Smrž k tomu dodal, že po běžných kontrolách a odstranění zjištěných nedostatků už jen čekají na období vegetačního klidu, aby mohli nechat vyřezat náletové dřeviny v okolí nadzemní části tepelného napáječe vedoucího z Elektrárny Ledvice do Bíliny.

Poněkud odlišná situace je na Teplicku, kde přímo v lázeňském městě stále probíhá výstavba nové horkovodní sítě v oblasti Lázně Teplice – Prosetice. „Během letní odstávky jsme se pak kromě nezbytné výměny již dožilých technologických částí a jednoho zamezení úniku páry museli hlavně zaměřit na opravu opláštění napáječe z Elektrárny Ledvice, z něhož nám byly odcizeny krycí izolační plechy. Náklady na tyto opravy se do dnešní doby už vyšplhaly na zhruba 700 000 korun," povzdechl si Belo Svitek, manažer provozní jednotky Teplice.


"Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7,14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát." Petr Hodek, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská


ČEZ Teplárenská, a. s., zásobuje na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji, teplem města Ústí nad Labem, Trmice, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Teplice, Bílina, Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek. Hlavními dodavateli tepla pro Teplárenskou jsou zde elektrárny společnosti ČEZ – Tušimice (Kadaň), Prunéřov (Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří) a Ledvice (Teplice, Bílina), plynové kotelny (Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek) a Teplárna Trmice (Trmice, Ústí nad Labem). Kromě velkých odběratelů v podobě různých firem a společností se celkem jedná o zhruba 89 700 domácností.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru