Zprávy

19. ročník „Mistrovství světa ve svíčkové“ klepe na dveře, pro soutěžící jsou stále volná místa

Reklama

Červený Hrádek – Za dlouhých osmnáct let se vaření klasické české „svíčkové" na Červeném Hrádku stalo tradicí. S nádechem nadsázky by se dalo říci, že se vlastně jedná o mistrovství světa. „Někdy to tak opravdu nazýváme, ona se de facto svíčková nikde jinde ve světě nevaří," směje se jeden z organizátorů unikátního klání Bedřich Fryč a vzápětí vše uvede na pravou míru, „oficiálně je to ale spíše Mistrovství České republiky."

svíčková188

Zajímavá porota

Letošní „světový a český" šampionát vypukne první zářijovou sobotu (6. září) v 14.00 hodin. Mezi porotce usedne již velezkušený arbitr Marián Vojtko, pořadatelům se také podařilo získat jednoho vzrůstem sice malého, gurmánsky ale velikého Jiřího Krytináře. „Účast dlouholetého předsedy Petra Novotného je v jednání, zatím nevíme, zda mu zdravotní stav dovolí na Hrádek přijet," naznačuje Fryč.

Maximální počet = dvacet

Jste přesvědčeni, že vaše svíčková omajda je tou nej? Přihlaste se do soutěže a přijďte se pochlubit. Maximální počet soutěžících je sice omezen na dvacet, volná místa ale zatím stále jsou. Svoji přihlášku můžete poslat na elektronickou adresu - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. - . „Lze se přihlásit i na místě samém, to ale pouze v případě, že by ještě nebylo plno," vysvětluje organizátor.

Vzpomínka na poslední ročník

Celkovým vítězem loňského, osmnáctého ročníku se stal soutěžní nováček Martin Slavomil Kohout z Prahy. „Svou svíčkovou jsem vařil srdcem. Na soutěž jsem si speciálně objednal mladého býčka a maso zásadně nenakládám. Příští rok určitě přijedu, chtěl bych své vítězství obhájit," řekl tehdy vítěz.

48 knédlů

Rámcovou soutěž v pojídání knedlíků vyhráli poprvé hned dva účastníci, předloňský vítěz Miloš Janček z Varnsdorfu a Jiří Nikl z Mostu. Za půl hodiny dokázali spořádat každý neuvěřitelných 48 knedlíků se svíčkovou omáčkou. Oba si tak cenu pro vítěze museli rozdělit.

Výběr z pravidel

1/ Soutěží se anonymně, totožnost soutěžících zná pouze jeden z organizátorů.
2/ Každý soutěžící je povinen přinést do soutěže celkem (minimálně) 7 soutěžních porcí svíčkové, tzn. maso + omáčku.
3/ Knedlíky jsou pro všechny soutěžící stejné! Nehodnotí se!
4/ Talíře jsou zajištěny organizátory, pro všechny stejné, nejsou připuštěny výjimky. Talíře nesmí ovlivňovat umělecký dojem.
5/ Svíčková musí být čerstvá, i porotci jsou jenom lidi.
6/ Hodnotí se: chuť a vůně omáčky, konzistence omáčky, chuť masa, zpracování masa a celkový umělecký dojem soutěžní porce.
7/ Hodnocení jako ve škole, každá kategorie známkami 1-5 (nejlepší 1, nejhorší 5). Výsledky všech kategorií od jednoho soutěžícího se sečtou.

Zvítězí soutěžící, který obdrží nejméně bodů.

Doporučené články

Sport

  • 23. únor 2017

    Ústecký kraj - Květnové Mistrovství Evropy ve veslování, srpnové Mistrovství světa v kanoistice, půlmaraton či přátelské utkání českého fotbalového týmu, to jsou asi ty nejvýznamnější sportovní události tohoto roku konané v Ústeckém kraji.

  • 16. únor 2017

    Most - Nabídku otestovat závodní vozy na zhruba dvoukilometrovém okruhu s asfaltovým a šotolinovým povrchem v areálu mosteckého autodromu využijí první rallyové týmy už v sobotu 11. března. „O prověření techniky před sezonou projevilo zájem více než deset posádek včetně rodinného týmu Břetislava Engeho. Další se ještě mohou hlásit,“ uvedl obchodní manažer pro sport společnosti Autodromu Most Jakub Krafek.

  • 14. únor 2017

    Chomutov - Tým Chabrmotorsport se vzhledem k rozšíření týmu rozhodl doplnit své řady o mechaniky - pomocníky, kteří by se podíleli na přípravě formulí.

Kauzy a témata

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

  • 25. únor 2017

    Ústecký kraj - Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín se v tomto pořadí staly v letošním roce nejpřívětivějšími městy pro podnikání. V rámci devátého ročníku stejnojmenného srovnávacího výzkumu Město pro byznys získaly nejvíc bodových ocenění. Ocenění převzali představitelé měst při setkání Svazu měst a obcí na krajském úřadu Ústeckého kraje.

  • 18. únor 2017

    Březno u Chomutova - Ve čtvrtek 16. února 2017 se sešly březenské ženy v místním infocentru na kurzu patchworku.

  • 17. únor 2017

    Bílina - Bílinský přírodní léčivý pramen lidé znají a pijí již stovky let. Ve středověku si lidé nabírali přímo v jezírku či v tůňce vyjímečnou vodu, která vyvěrala na povrch. Byla čistá, lahodné chuti a plná příjemných osvěžujících bublinek kysličníku, které vodě daly příjmení: kyselka. Dodnes je v Bílině stáčena z původního místa, tak jak ji vydaly zemské hlubiny. Podívejme se trochu více na historii stáčení.

  • 17. únor 2017

    Ústecký kraj - Před pěti lety si zkušený realitní makléř Radek Molík založil vlastní firmu. Základy postavil na svých dosavadních úspěších a filozofii, že to, co dělá konkurence, on zvládne za třetinové ceny. S masivní reklamou, jíž vévodí výrazná růžová, a doporučeními od spokojených zákazníků se úspěch dostavil brzy. Molík reality si nyní nadělí novou kancelář v Teplicích.

  • 09. únor 2017

    Ústecký kraj - Rok 2016 byl pro Ústecký kraj opět velmi úspěšný hlavně v cestovním ruchu. Nejen, že se daří udržet si neustále se zvyšující trend návštěvnosti památek, přírodních scenérií i kulturních zařízení, ale vyšší počty turistů hlásí i hotely. Oproti roku 2015 u nás přespalo o 10,6 % více turistů a to ať už těch zahraničních nebo tuzemských. V celé republice je to přitom jen 5,4%.


×

Tyto stránky používají cookies, které se ukládají ve Vašem prohlížeči.

×