Roman Pecháň by měl přestat kouřit, protože má plíce v prdeli.   Audioverze Roman Pecháň by měl přestat kouřit, protože má plíce v prdeli. GSpeech
Pondělí 27. březen 2017
Svátek má Dita

Česká republika - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. 

1101szpi1

Inspektoři zjistili porušení předpisů při každé třetí kontrole. Foto: SZPI

Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování. SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod.

1101szpi2

Ke specialitám některých podniků patří myší bobky. Foto: SZPI

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce v průběhu roku 2016 inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27% kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí z nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod.

1101szpi3

Tohle nevypadá jako orientální kuchyně. Foto: SZPI

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol zaměřených na tuto povinnost inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V předchozím roce chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg).

1101szpi4

To je kuchyň, nebo stavba? Foto: SZPI

Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017. SZPI byla zákonem pověřena kontrolami společného stravování od 1. 1. 2015. Dále vykonává kontrolu mj. prodeje potravin v maloobchodní a velkoobchodní síti, přepravě potravin a výrobě potravin neživočišného původu.

Napsal
Kuba Zápotocký
Author: Kuba ZápotockýEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Více od autora

  Audioverze Česká republika - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspektoři zjistili porušení předpisů při každé třetí kontrole. Foto: SZPI Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování. SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI. Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Ke specialitám některých podniků patří myší bobky. Foto: SZPI K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce v průběhu roku 2016 inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27% kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí z nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod. Tohle nevypadá jako orientální kuchyně. Foto: SZPI Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol zaměřených na tuto povinnost inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V předchozím roce chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg). To je kuchyň, nebo stavba? Foto: SZPI Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017. SZPI byla zákonem pověřena kontrolami společného stravování od 1. 1. 2015. Dále vykonává kontrolu mj. prodeje potravin v maloobchodní a velkoobchodní síti, přepravě potravin a výrobě potravin neživočišného původu. var loadAsyncDeferredFacebook = function() { (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/cs_CZ/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk)); } if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredFacebook, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredFacebook); else window.onload = loadAsyncDeferredFacebook; fSdílet Tweet var loadAsyncDeferredTwitter = function() { var d = document; var s = script; var id = twitter-wjs; var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?http:https;if(!d.getElementById(id)){ js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+://platform.twitter.com/widgets.js;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);} } if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredTwitter, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredTwitter); else window.onload = loadAsyncDeferredTwitter; window.___gcfg = { lang: cs }; var loadAsyncDeferredGooglePlus = function() { var po = document.createElement(script); po.type = text/javascript; po.async = true; po.src = https://apis.google.com/js/plusone.js; po.innerHTML = {lang: cs}; var s = document.getElementsByTagName(script)[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); }; if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredGooglePlus, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredGooglePlus); else window.onload = loadAsyncDeferredGooglePlus; NapsalAuthor: Kuba ZápotockýEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. document.getElementById(cloakafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5).innerHTML = ; var prefix = ma + il + to; var path = hr + ef + =; var addyafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5 = kuba.zapotocky + @; addyafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5 = addyafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5 + e-mostecko + . + cz; var addy_textafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5 = kuba.zapotocky + @ + e-mostecko + . + cz;document.getElementById(cloakafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5).innerHTML += +addy_textafc554fbda0a7d84c77b88b0eaafa5e5+; Více od autoraTip na víkend: Zkuste prohlídku vodní elektrárny Střekov na LabiAnketa Policista roku 2016 Ústeckého kraje zná své vítězeRodinné stříbro Ústeckého kraje se představuje s novým logemPodívejte se na výsledky turnaje 2. Regionální Master v elektronických šipkáchReprezentace nastoupí proti Litvě před zaplněným stadionem, vstupenky jsou vyprodané GSpeech

Aktuálně

Sport

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

© 2012 - 2017 | E-chomutovsko.cz | Sushenka.cz TOPlist

×

Tyto stránky používají cookies, které se ukládají ve Vašem prohlížeči. Více informací

×