Roman Pecháň by měl přestat kouřit, protože má plíce v prdeli.   Audioverze Roman Pecháň by měl přestat kouřit, protože má plíce v prdeli. GSpeech
Pátek 28. duben 2017
Svátek má Vlastislav
Archivováno

Česká republika - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. 

1101szpi1

Inspektoři zjistili porušení předpisů při každé třetí kontrole. Foto: SZPI

Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování. SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod.

1101szpi2

Ke specialitám některých podniků patří myší bobky. Foto: SZPI

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce v průběhu roku 2016 inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27% kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí z nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod.

1101szpi3

Tohle nevypadá jako orientální kuchyně. Foto: SZPI

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol zaměřených na tuto povinnost inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V předchozím roce chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg).

1101szpi4

To je kuchyň, nebo stavba? Foto: SZPI

Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017. SZPI byla zákonem pověřena kontrolami společného stravování od 1. 1. 2015. Dále vykonává kontrolu mj. prodeje potravin v maloobchodní a velkoobchodní síti, přepravě potravin a výrobě potravin neživočišného původu.

Napsal
Kuba Zápotocký
Author: Kuba ZápotockýEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Více od autora

  Audioverze Česká republika - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspektoři zjistili porušení předpisů při každé třetí kontrole. Foto: SZPI Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování. SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI. Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod. Ke specialitám některých podniků patří myší bobky. Foto: SZPI K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce v průběhu roku 2016 inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27% kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí z nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod. Tohle nevypadá jako orientální kuchyně. Foto: SZPI Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol zaměřených na tuto povinnost inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V předchozím roce chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg). To je kuchyň, nebo stavba? Foto: SZPI Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017. SZPI byla zákonem pověřena kontrolami společného stravování od 1. 1. 2015. Dále vykonává kontrolu mj. prodeje potravin v maloobchodní a velkoobchodní síti, přepravě potravin a výrobě potravin neživočišného původu. var loadAsyncDeferredFacebook = function() { (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/cs_CZ/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk)); } if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredFacebook, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredFacebook); else window.onload = loadAsyncDeferredFacebook; fSdílet Tweet var loadAsyncDeferredTwitter = function() { var d = document; var s = script; var id = twitter-wjs; var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?http:https;if(!d.getElementById(id)){ js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+://platform.twitter.com/widgets.js;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);} } if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredTwitter, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredTwitter); else window.onload = loadAsyncDeferredTwitter; window.___gcfg = { lang: cs }; var loadAsyncDeferredGooglePlus = function() { var po = document.createElement(script); po.type = text/javascript; po.async = true; po.src = https://apis.google.com/js/plusone.js; po.innerHTML = {lang: cs}; var s = document.getElementsByTagName(script)[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); }; if (window.addEventListener) window.addEventListener(load, loadAsyncDeferredGooglePlus, false); else if (window.attachEvent) window.attachEvent(onload, loadAsyncDeferredGooglePlus); else window.onload = loadAsyncDeferredGooglePlus; NapsalAuthor: Kuba ZápotockýEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. document.getElementById(cloak872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4).innerHTML = ; var prefix = ma + il + to; var path = hr + ef + =; var addy872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4 = kuba.zapotocky + @; addy872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4 = addy872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4 + e-mostecko + . + cz; var addy_text872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4 = kuba.zapotocky + @ + e-mostecko + . + cz;document.getElementById(cloak872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4).innerHTML += +addy_text872e1b636c8abd3961f19b97cffbb7e4+; Více od autoraV Ústeckém kraji budou prozatím nadále létat záchranářské vrtulníky společnosti DSAAutoshow odstartovala sezónu na autodromu, nadšence do motorsportu nedodradilo ani počasíNepijte, jezděte pomalu! Ve středu startuje policejní dopravní akceFirma Gestamp rozšiřuje výrobní halu, plánuje navýšení o 65 zaměstnancůUž ve čtvrtek se v mosteckém Dominu představí legendární DJ Aphrodite GSpeech

Aktuálně

Sport

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

Ústecký kraj

© 2012 - 2017 | E-chomutovsko.cz | Sushenka.cz

×

Webové stránky skupiny používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

×