TIP NA VÝLET: Vyhlídka Hadí hora v Krušných horách je opředena pověstmi. Skrývá prý poklad a v okolí se pohybuje bílá paní
Hadí hora. Foto: Lucie Hepnerová
Výlety

Krušné hory, Jáchymov - Z Hadí hory je za pěkného počasí úžasný výhled na lázeňské údolí, město Jáchymov a na hřebeny hor. Podívejte se do naší fotogalerie a naplánujte si tam třeba výlet.

Kameny na vrcholu vyhlídky připomínají šedé kamenné moře. To údajně vzniklo rozpadem žíly granitového porfyru. Jedná se o vyvřelou horninu, která vznikla tuhnutím lávy v puklinách zemské kůry. Kvůli vysokému obsahu křemene je hornina velmi odolná vůči zvětrávání.

Díky šedé barvě kamenů dostala hora jméno Grauenstein. Grau znamená šedý. U nás se jí říká Hadí hora nebo hora Kamenná. Vrchol hory není přímo na vyhlídce, ale je v lese.

HORA OPŘEDENÁ POVĚSTMI

Jedna z pověstí praví, že už od pradávna měla tato hora špatnou pověst. Nesměl se tu pást dobytek a nikdo z místních na hoře nikdy nepřespal. Další pověst vypráví, že místní lidé několikrát v dálce spatřili zakletý zámek. Ten údajně o půlnoci zářil do tmy. Někdo zase v okolí zámku slyšel zpěv a hudbu. Měl být i uspořádán průvod, aby byli duchové zažehnáni. Ti ale lidi prý vystrašili tak hodně, že se hora stala ještě obávanějším místem.

V jejím okolí měla být viděla byla bílá paní, jak suší prádlo. Pověst také říká, že hora ukrývá zlatý poklad nebo sklepení zakletého zámku.

FOTO

KUDY TAM

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru