TIP NA VÝLET: Víte, že věž hradu Skalka sloužila jako hladomorna? Vězni na její zdi psali vzkazy
Věž hradu Skalka. Foto: Jitka Fárová
Výlety

Vlastislav - Skalka je zřícenina hradu, ale také zámek v obci Vlastislav na Lovosicku. Někdy se hradu proto říká Vlastislav.

První písemná zmínka o obci je ze 14. století. Píše se už v ní i o založení hradu Skalka. V letech 1357 – 1360 byl jeho majitel Petr ze Skalky. Je ale možné, že hrad byl mnohem starší. Hrad byl poměrně malý, to kvůli tomu, že byl postaven na kolmé čedičové skále.

V roce 1639 hrad zpustošili Švédové. Od té doby už nebyl nikdy obnoven a jenom chátral.

HLADOMORKA

Z hradu Skalka dnes zbyla pouze okrouhlá věž – bergfrit. Byla to hradní dominanta, které se říkalo Hladomorka. Její suterén prý sloužil právě hladomorna. Dokonce se ve věži našly nápisy na zdech. Ty měli napsat vězni na začátku 17.století.

Věž byla postavena z bílého lomového kamene a byla asi 19 metrů vysoká. Dnes je pro veřejnost nepřístupná.

ZÁMEK SKALKA

Po 30-ti leté válce, na konci 16. století, si pod troskami hradu zbudovali Hrzánové z Harasova barokní zámek. Na jeho stavbu použili stavební materiál ze zříceniny hradu. Roku 2001 se majitelem Skalky stala obec Vlastislav.

SOUČASNOST

V zámku se nachází expozice o historie obce a Skalky a také expozice hradů Českého středohoří. Ve druhé polovině 20. století býval prý na zámku tajný archiv StB. Ten je nyní zase přístupný veřejnosti.

Často se zde pořádají i výstavy, jako např. výstava kočárků, papírových modelů, včelařství.

Vstupné je 20 korun.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru