TIP NA VÝLET: Uprostřed malé obce stojí tajemný menhir. Je to kopie miliony let starého kamene
Menhir v Selibicích. Foto: Jitka Fárová
Výlety

Selibice – Selibice je malá vesnička poblíž Žatce. Přesto má jednu zvláštnost, a tou je menhir, který stojí v místním parku. Jde o kopii původního kamene, který je nyní v Lounech.

Na místě, kde menhir stojí, stával původně velký statek, a to až do roku 1960. Měl velkou bránu ozdobenou sochami lvů. Šlo o největší statek ve vsi, byla tam dvě obytná stavení, chlévy, stodoly i sýpka. Živil většinu obyvatel v obci.

Poté, co došlo k jeho demolici, dlouho na místě nic nebylo. Část pozemku pak byla rozdělena na parcely pro rodinné domy a na části zřídila obec v roce 2016 malý park.

CO SE STALO S MENHIREM?

edeniky 3082

Kámen, který stojí v současném parku je jenom připomínkou původního menhiru. Ten byl v roce 1983 nalezen asi 600 metrů západně od vesničky v opuštěném meandru řeky Ohře.

„Nalezl ho p. Helšus z Loun a od roku 1993 se nachází v Muzeu Louny. Originál menhiru bohužel nebyl obci vydán,“ píše se na informační tabulce, která je na kameni.

SOUČASNOST

Vzácný Selibický menhir stojí v atriu kancelářské budovy v lounském muzeu. Zájemci si ho po domluvě v pokladně můžou zdarma prohlédnout.

Menhir je nejméně 600 milionů let starý, je ze šedorůžové dvojslídové ortoruly. Vysoký je cca 1,7 metru a váží přibližně jednu tunu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru