Botanická zahrada se může pochlubit jackfruitem. V tropickém skleníku plodí chlebovník různolistý
Foto: Botanická zahrada Teplice
Výlety

Teplice - Botanici a zahradníci Botanické zahrady Teplice se mohou nyní radovat z plodenství chlebovníku různolistého (Artocarpus heterophyllus, ovoci se přezdívá jackfruit) vysazeného v křížovkářském záhonu tropického skleníku. Tento strom patří do příbuzenstva dobře známých moruší.

Celé plodenství může vážit až 10 kg a přezdívá se mu jackfruit. V dnešní době je lze snadno sehnat v obchodech s exotickým ovocem – konzumuje se šťavnatá část obalující semena. Toto ovoce obsahuje vysoký podíl sacharidů, ale i významné množství vitamínů. Chuť zralého ovoce je kombinace jablka, ananasu, manga a banánu. Kuchyně mnoha asijských zemí používá vařený mladý jackfruit do kari, salátů nebo jako náplň do masa. V jižní Indii se jackfruit nakrájí na plátky a smaží se podobně jako hranolky.

„Chlebovník různolistý má zvlášť samčí a zvlášť samičí květy na jednom jedinci. Opylování zajišťuje hmyz nebo vítr. Plody dozrávají po 80 až 160 dnech a sladké aroma udává plně zralé ovoce“ říká kurátor zahrady Jan Ptáček. Botanická zahrada Teplice je tak vhodným výukovým místem, neboť v tropickém skleníku pěstujeme i druhého známého zástupce – chlebovník obecný (Artocarpus altilis, ovoci se přezdívá breadfruit). Dva exempláře vítají návštěvníky hned u vchodu části věnující se tichomořské oblasti v širokém slova smyslu.

„Tento chlebovník plodil v minulém roce, avšak jediné plodenství záhy opadlo“ dodává Jan Ptáček. Breadfruit se před konzumací peče, smaží nebo vaří. Jeho chuť je připodobňována bramborám nebo čerstvě upečenému chlebu. „Semínko- a ovoci-chtivé návštěvníky rovnou odkážeme na specializovaný obchod se semeny vzácných rostlin, popřípadě na tržnice s exotickým ovocem. Pokud se zadaří, plod dozraje a bude mít v sobě semena, pak je poskytneme ostatním botanickým zahradám na výměnu“ říká ředitel zahrady Petr Šíla. A dodává: „Funguje to tak podobně jako v zoologických zahradách se zvířaty. Také když se narodí mládě, pak putuje na výměnu do jiné zoologické zahrady. U botanických zahrad je to stejně a je nutné v tomto ohledu vzdělávat i naše návštěvníky.“ I proto v letošním roce vydala botanická zahrada jedno video z cyklu Botanika všem, které se věnoval tématu výměny semen mezi botanickými zahradami.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru