TIP NA VÝLET: Na Bohušově vrchu najdete sympatickou rozhlednu, kterou zvládnou i fyzicky méně zdatní výletníci
Rozhledna Bohušův vrh. Foto: Martina Nováková
Výlety

Planá u Mariánských Lázní - Bohušův vrch je zděná věž se špičatou stříškou a vyhlídkovou plošinou ve výšce 18 metrů. Na toto turisty oblíbené výletní místo vede jeden kamenný a 72 kovových schodů. Ty se stáčí proti směru hodinových ručiček.

Z Bohušova vrchu je krásný výhled na Český a Slavkovský les, na Přimdu, Dyleň a na Mariánské lázně.

ZAJÍMAVOSTI:

Ve středověku stála na Bohušově vrchu šibenice. Proto se tomuto místu říkalo Šibeniční. Na přelomu 19. a 20. století zde stávala dřevěná vyhlídka. Ta se dlouhé roky těšila přízni turistů. Zdejší Okrašlovací spolek spolu s předsedou Thomasem Turnerem se rozhodl, že na Bohušově vrchu postaví bytelnou rozhlednu. Projekt chtěli spojit s 60. výročím vlády císaře Františka Josefa, a tak vymysleli velkolepou rozhlednu o výšce skoro 27 metrů.

Základní kámen byl položen v prosinci roku 1908 a stavba byla dokončena o v létě příštího roku. Nakonec se spolek musel spokojit sice s nižší stavbou, ale zato s patřičným komfortem pro turisty. V blízkosti rozhledny totiž stála chatička s občerstvením, která byla později přebudována v hostinec.

Druhou světovou válku přečkala pouze rozhledna, která začala postupně chátrat. V 60. letech začala sloužit jako nosič antén pro televizní vysílání a turisté už na rozhlednu nesměli.

Na lepší časy se Bohušovu vrchu začalo blýskat až na sklonku minulého století. V tomto období zmizely z rozhledny antény a Městský úřad v Plané provedl generální opravu.
Od 28. října 1999 se opět těší z návštěv turistů. Bohušův vrch je volně přístupný.

TECHNICKÉ PARAMETRY:

  • Výška rozhledny - 21 m
  • Nadmořská výška - 571 m. n. m.
  • Typ stavby - cihlová rozhledna
  • Počet schodů - 73
  • Počet vyhlídkových plošin - 1
  • Vyhlídková plošina 18 m

Kudy tam

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru