TIP NA VÝLET: Skalní útvar je pozůstatkem sopečné činnosti a také symbolem města. Víte kterého?
Rotavské varhany. Foto: Martina Nováková
Výlety

Sokolovsko - Rotavské varhany dostaly název podle hudebního nástroje, kterou někdejší stěna kamenolomu skutečně připomíná. Jsou nejenom chráněnou přírodní památkou, ale dokonce se staly symbolem města Rotava.

Varhany jsou součástí třetihorního vulkanického pásma, které protíná severozápadní Čechy od severního Bavorska do Polska. I když v této zóně se nachází desítky příkladů sloupcovité odlučnosti čediče, hlavně v oblasti Doupovksých hor a Českého středohoří, jenom málokterý je tak krásný a zasazený do malebné přírody jako právě Rotavské varhany.

0408vyletkz2

Mohutná odkrytá stěna se skládá z dvanácti metrů vysokých, vějířovitě rozložených hranolů, které skutečně připomínají varhaní píšťaly. Skalní stěna byla v minulosti odkryta kamenolomem. Čedičové sloupce vznikly v důsledku chladnutí lávy. Poměrně prudké ochlazení vyvolalo v tuhnoucím lávovém proudu vnitřní pnutí a smršťování. Proto jsou sloupce uspořádány ve směru největšího teplotního spádu, tedy k ploše tuhnutí, v případě tohoto povrchového výlevu kolmo k povrchu terénu v době erupce.

0408vyletkz3

Pokud se někdo rozhodne jít z levé strany na vrcholek sopky, může se projít po čedičovém hřebenu k nádherné panoramatické vyhlídce na Rotavu a Kraslicko.

První zpráva o existenci lomu pochází z roku 1785. K místu vede okružní naučná stezka, která začíná a končí před budovou Městského úřadu v Rotavě. Je dlouhá 6 km a vede většinou po pohodlných cestách, jen v okolí varhan překonává svažitý a místy skalnatý terén.</p

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru