VIDEO: Obří stroj je jediný svého druhu v zemi. Teď bude tahákem na Uhelném safari
RK 5000 v lomu ČSA. Foto: Jakub Zápotocký
Výlety

Most - Prohlédnout si zblízka unikátní těžební stroj budou moci zájemci v lomu ČSA na Mostecku. Korečkové rypadlo RK500 začalo svou službu v roce 1984 a dosloužilo v roce 2016, teď bude novým tahákem Uhelného safari. Kolos měří na výšku 44 metrů a na šířku 166 metrů.

„Nikde jinde není nic podobného k vidění. Turisté, kteří jezdili na samostatné trasy do lomu, dosud projížděli kolem a stroj si mohli prohlížet pouze zpovzdálí,“ uvedla Eva Maříková ze společnosti Seven Energy. Zájemci se dostanou do strojovny nebo do ovládací kabiny, užijí si také výhled na dno lomu ze střechy velkostroje. Prohlídka samostatné trasy trvá tři až čtyři hodiny, zatím se ale na kolos mohli podívat jen novináři. Trasou prováděl Jan Chejn, který pracoval v minulosti jako řidič velkostroje.

https://www.youtube.com/watch?v=5WJMC-eVAsM

Původní cena stroje byla 264 milionů, při dnešních poměrech by cena vycházela asi na dvě miliardy. Pohyboval se pomocí housenicového podvozku. Jen k promazání ovládání podvozku bylo potřeba neuvěřitelných patnáct tisíc litrů oleje.

Jedná se momentálně o jediný stroj svého druhu v republice, i když byly původně dva. První bagr pomáhal s těžbou v Chabařovicích, kde dnes leží jezero Milada. Po ukončení těžby byl rozřezán a skončil ve šrotu.

Spuštění speciální prohlídkové trasy korečkového bagru bylo plánováno už na minulý rok, plány však zbrzdila epidemie koronaviru. Jakmile to ale situace dovolí, otevře se Uhelné safari znovu pro veřejnost a s ním i tento unikátní stroj.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru