Udělejte si výlet: Hrad Střekov otevřel své brány návštěvníkům
Hrad Střekov
Výlety

Střekov – Radostná zpráva přišla od správy hradu Střekov v Ústí nad Labem. Zřícenina historické památky, kterou nechal postavit Jan Lucemburský, od úterý 4. května 2021 otevírá své brány veřejnosti.

Zatím je možné navštívit pouze venkovní prostory za snížené vstupné - 50 Kč. Otevírací doba je od úterý do neděle 9.30 až 16.30 hodin.

Stavba hradu Střekova byla pravděpodobně zahájena v roce 1316, kdy se Jan Lucemburský rozhodl vybudovat nad řekou Labe hrad, který měl sloužit jako strážní a celní stanice pro zajištění bezpečnosti labské plavby a obchodní cesty do Německa.

Hrad měnil majitele až do roku 1563, kdy jej koupil Václav Popel z duchcovské větve rodu Lobkowiczů. V roce 1599 se stal součástí dědictví Adama Havla z Lobkowicz, jehož prostřednictvím se dostal do majetku roudnických Lobkowiczů v roce 1615.

Hrad Střekov utrpěl velké škody během třicetileté války, kdy byl pro svou strategickou pozici střídavě obsazován císařskými, saskými a švédskými vojsky, a za sedmileté války, kdy byl obléhán rakouskou a pruskou armádou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru