Na nejvyšší rozhledně v republice jsou cedule, které vám řeknou, na co se díváte
Jako první se svého venkovního umístění dočkala deska ve směru k Milešovce. Bez zajímavosti není ani to, že na každé je v bílém poli fotografie a krátký text o zajímavých místech Skupiny ČEZ, které se nacházejí třeba i hodně daleko za obzorem, a to včetně uvedení vzdálenosti v kilometrech. Foto: ČEZ
Výlety

Ledvice – Řádění bouře Sabine bez úhony přežily těsně před jejím přelet nad Českem, potažmo severními Čechami, nainstalované nové informační desky na vnitřní straně ochozu nejvyšší oficiální rozhledny v republice. Poměrně rozměrné a jak se ukázalo, povětrnostním podmínkám odolné desky má rozhledna na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje v Elektrárně Ledvice od konce minulého týdne. Nyní tak každý její návštěvník už bude vědět, kam přesně nasměroval své oči, případně i s dalekohledem.

Aby se člověk dostal do výšky 140 metrů, musí nejdříve vyjet 28 výtahových pater na úroveň 132 metrů a poté ještě zdolat 46 schodů, 24 klasických betonových a po krátké rovince ještě 22 točitých z oceli. Ty končí v prosklené vyhlídce, zní se pak dá vyjít přímo na ochoz rozhledny. Na jeho vnitřní straně jsou nyní připevněny 4 velké desky s barevným fotopolepem. Každý věrně kopíruje celé panorama na příslušné světové straně, pochopitelně s názvy jednotlivých kopců, ať již jsou samostatné nebo součástí určitého pohoří. Pátá tabule je čtvercová a menší. Je směrem k chladicí věži. Logicky má v záhlaví napsáno – Co z rozhledny neuvidíte.

„Jde vlastně o zrcadlový pohled na celou Elektrárnu Ledvice, takže na fotografii je popsána veškerá technologie, která se nachází právě za chladicí věží, ale pro komplexnost třeba i z rozhledny viditelné objekty jako jsou například elektrárenská skládka uhlí či úpravna uhlí Severočeských dolů. Návštěvníci se tak vlastně mohou seznámit s celou elektrárnou, byť její určitou část vidí jen dvojrozměrně,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí informačních center Skupiny ČEZ.

Následně se ještě ohlédla za loňským rokem, během něhož do jediného Informačního centra klasické energetiky v České republice zavítalo 7 808 osob. Většina z nich si pochopitelně nenechala ujít ani výstup na severní „ledvické dvojče“ s rozhlednou. „Zahraniční návštěvníci se rekrutovali prakticky ze zemí napříč celou Evropou, a také z Jižní Korey, Thajska, Austrálie i USA. Tuzemští pak opravdu z nejrůznějších míst v republice. Rozumí se ale, že převažovali ti s trvalým bydlištěm v Ústeckém či sousedním Libereckém kraji,“ dodává Kateřina Bartůšková. Vloni podle ní proběhla i vůbec první večerní prohlídka infocentra s možností výstupu na rozhlednu. Napasována byla do času Adventu, a to na 7. prosinec.

„Během čtyř hodin přišlo 250 návštěvníků. Navíc kdo chtěl, mohl přispět na dobrou věc, neboť svůj charitativní stánek s vánoční tématikou zde měla jedna chráněná dílna. Letos proto minimálně jednou večerní prohlídku zopakujeme. Ta loňská byla jakýmsi prubířským kamenem, zda o něco takového bude vůbec zájem. Ten předčil naše očekávání,“ podotýká Kateřina Bartůšková s tím, že autorství tohoto nápadu připadá oběma průvodkyním infocentra. „Jsou opravdu na svém místě, obě znají jak prostředí elektrárny, tak dokáží všem na rozhledně popsat, co je kde vidění. Díky novým deskám se ovšem budou moci nyní více soustředit na okolní města a obce. Vše ostatní již uvádějí místopisné názvy.“

Třípodlažní Informační centrum klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice je bezbariérové a také jediné svého druhu v České republice. Je zaměřené na výrobu elektrické energie prostřednictvím uhelných elektráren a samozřejmě i vznik a těžbu uhlí. Nabízí interaktivní zážitky za využití audiovizuální technologie, například 3D film s obživlými dinosaury. Lze zde spatřit on-line měření fotosyntézy živého stromu. Samozřejmostí jsou detailní popisy technologie nového uhelného elektrárenského bloku, včetně možností virtuálního nahlédnutí do jednotlivých provozů a zaposlouchání se do zvuků, která jednotlivá zařízení vydávají. Na ty nejmenší, kteří třeba přijedou s rodiči, ale na rozhlednu kvůli svému nízkému věku ještě nemohou, jsme pamatovali interaktivními hrátkami s permoníky v suterénu infocentra. Ti starší si pak v přízemí mohou osvěžit paměť svých znalostí o energii a fyzice prostřednictvím elektronických testů.

„Na jednu stranu se doba uhelná blíží ke svému konci, na druhou ovšem neustále roste zájem veřejnosti o technické zajímavosti, včetně klasické energetiky v rámci industriální turistiky. Proto vzniklo během druhé vlny ekologizace uhelných elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech informační centrum klasické energetiky, které je jediné v republice. Výstavba zcela nové a ve střední Evropě nejmodernější elektrárny s jedním vysoce ekologickým a nadkritickým výrobním blokem o výkonu 660 MWe navíc umožnila umístit v Elektrárně Ledvice do výšky 140 metrů i nejvýše položenou rozhlednu. Její hojná návštěvnost nás pochopitelně těší, takže nové informační desky jsou dodatečným dárkem k jejímu loňskému desetiletí. A pochopitelně i pro všechny návštěvníky. Hlavně pak pro ty, co se na rozhlednu v různých ročních období rádi vracejí,“ uvedl Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.

Infocentrum je otevřené od úterý do soboty od 8 do 16 hodin (s výjimkou státních svátků). V případě větších skupin (maximální kapacita pro skupinu je 50 osob) si lze jeho návštěvu předem objednat po telefonu (+420 411 102 313) či prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Pokud chtějí lidé na rozhlednu, je rezervace předem přímo nutností, neboť se může stát, že v době kdy přijedou už bude „výšková kapacita“ naplněna.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru