Víme, kde v Česku vyrostla ledová stěna! Unikátní atrakce nabídne vysokohorský zážitek u obchodního centra
Před Centrem Černý Most v Praze vyrůstá unikátní, 10 metrů vysoká ledová stěna. Ilustrační foto: Centrum Černý Most
Výlety

Praha – Před Centrem Černý Most v Praze vyrůstá unikátní, 10 metrů vysoká ledová stěna. Milovníci adrenalinu a zimních sportů se o její zdolání mohou pokusit od 25. ledna až do neděle 16. února. Ledolezecký sport veřejnosti představí česká reprezentantka Aneta Loužecká, o svých zkušenostech promluví i jeden z nejlepších lezců světa Adam Ondra.

Ledolezení je horolezeckou disciplínou, při níž lezci používají ke zdolání stěny speciální nástroje: cepíny a mačky. To jim umožňuje zdolávat nejen stěny pokryté ledem, ale i výrazně obtížnější trasy na skalách bez ledové vrstvy. Ačkoliv nejsou podmínky pro ledolezení v České republice ideální, jedna z nejuznávanějších světových ledolezkyň pochází z Děčína. Dnes se medailistka z několika světových šampionátů Lucie Hrozová v roli trenérky věnuje své nástupkyni a velké české naději tohoto sportu, teprve devatenáctileté Anetě Loužecké.

„Za vhodnými podmínkami pro trénink ledolezení je potřeba hodně cestovat. Až do loňského roku byla například jediná suchá tréninková stěna u nás na půdě. S ledovými stěnami je to pak v Česku kvůli počasí ještě horší. I proto jsem moc ráda, že ledová stěna před Centrem Černý Most vyroste, a těším se, až si ji budu moct vyzkoušet. Ke sportu to také určitě přitáhne větší pozornost,“ říká Aneta Loužecká, současná nejlepší česká ledolezkyně a jediná členka ženské ledolezecké reprezentace.

Vysokohorská atrakce v metropoli

Ačkoliv je lezení na ledových stěnách v horských oblastech celkem běžné, ledová stěna v Centru Černý Most vznikne v nadmořské výšce pouhých 257 metrů. V naší zeměpisné šířce tak jde skutečně o unikátní počin a stavba stěny proto vyžaduje know-how hned ze dvou oborů: stavby ledových stěn ve vysokohorském prostředí a tvorby umělých ledových ploch v nížinných oblastech.

„Největším oříškem bude vytvořit potřebnou tloušťku ledu. Zatímco na kluzišti nám stačí 6 cm, na stěně to musí být vrstva silná alespoň 20 cm, aby nedošlo k poškození chladicí technologie pod ledem. Počasí nám tuto zimu také příliš nepomáhá, ale doufáme, že se nám i přesto podaří pro naše zákazníky vytvořit opravdu unikátní zážitek,“ vysvětluje Michaela Matlasová, marketingová manažerka Centra Černý Most.

Aby led o celkové hmotnosti 15 tun dostatečně zatuhnul, kromě chlazení pod ledovou vrstvou je ochlazován i vzduch v jejím okolí. Ledová stěna tak musí být při úvodním namražování ukryta pod speciální fólií, která ji chrání před UV paprsky či pohyby větru.

Himálajská expedice s Adamem Ondrou a Anetou Loužeckou v sobotu 1. února

Právě ledolezkyně Aneta Loužecká bude průvodkyní vysokohorské expedice, která u ledové stěny v Centru Černý Most proběhne o víkendu 1. a 2. února. Ledolezení si zájemci budou moci po oba dny od 10.00 do 18.00 vyzkoušet zdarma a soutěžit tak o hodnotné ceny. Patřičnou regeneraci po sportovním výkonu nabídne kyslíkový bar a na programu budou také zajímavé přednášky na téma horolezectví a řada soutěží.

Největším lákadlem celé akce ale bude sobotní návštěva lezce světové extratřídy Adama Ondry, který bude hájit české barvy na nadcházejících Letních olympijských hrách v Tokiu. Pro podpis, společnou fotku a osobní setkání s Adamem Ondrou se do Centra Černý Most můžou zájemci vypravit 1. února.

Více informací o doprovodném programu a partnerech akce je k dispozici na webových stránkách nebo facebookovém profilu Centra.

Kromě maček a cepínů je potřeba i rezervace

Ledová stěna bude v provozu od pondělí do pátku v čase od 15.30 do 21.00 a o víkendech od 9.00 do 21.00. Vyzkoušet lezení s mačkami a cepíny může kdokoliv starší 12 let a na výběr budou dvě trasy: pro úplné začátečníky i pro zdatnější lezce. Veškeré vybavení bude zájemcům k zapůjčení na místě a o bezpečný průběh lezení se postarají kvalifikovaní instruktoři. Z kapacitních důvodů je nutné pobyt na ledové stěně předem rezervovat. Rezervaci je možné provést podle návodu na webových stránkách Centra.

Cena za půlhodinu na ledové stěně bude 80 Kč pro děti ve věku 12–18 let a 150 Kč pro dospělé. Členové věrnostního programu Centra se mohou těšit na 50% slevu.

Svojí účastí navíc zákazníci přispějí na dobrou věc. Výtěžek ze symbolického vstupného půjde na nákup nových evakuačních vozíků v domě s pečovatelskou službou na ulici Kapitána Stráského, který loni v listopadu zachvátil požár.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru