Zříceninu hradu Perštejn navštěvují turisté celý rok, lákadlem jsou zachovalé zbytky zdí včetně věže
Foto: Martina Nováková
Výlety

Perštejn - Torzo gotického hradu stojí na zalesněném vrchu na okraji stejnojmenné obce, asi 3km od Klášterce nad Ohří.

Ke hradu vede pěšinou mezi domy přímo z obce asi 200 metrů od křižovatky na Údolíčko. Na tomto místě se může zaparkovat. Pěšky se pak vydejte po modře značené turistické cestě, která pak začne prudce stoupat lesem. Dojdete přímo k odbočce na hrad, do výšky 405 m, kde stávala jedna ze tří vstupních bran.
Z hradu se dodnes zachovaly náznaky paláce, půlkruh z původně okrouhlé věže, ale také torza budov, bran, příkopů a valů.

Historie

Přesné datum vzniku hradu se neví. Podle způsobu stavby a zajištění se ale dá odhadnout, že vznikl krátce po polovině 13. století. Hrad střežil obchodní cestu podél Ohře, blízké doly na barevné kovy a patřilo k němu i menší panství.

Zakladateli byli pravděpodobně páni ze Šumburka. Prameny hovoří o tenkrát nejmocnějším muži v okolí Albrechtu ze Žeberka. Ten byl purkrabím kadaňského hradu. Některé zdroje ale také uvádějí jako zakladatele Perštejna Boreše z Oseka, to by mohlo vysvětlovat i původní název hradu Borssenstein.

Od roku 1344 se poprvé o Perštejně mluví jako o majetku Šumburků. Ti ho prý vlastnili do roku 1508. Hrad byl v 15. století ve vlastnictví Aleše ze Šumburka. Po jeho smrti, kdy hrad vlastnil Bedřich ze Šumburku, bylo vypraveno proti Perštejnu silné vojsko králových stoupenců. Hrad byl tehdy pobořen a vypálen. Po roce 1500 byl připojen k nedalekému hradu Šumburku. Říká se, že byl jeho novým pánům okolo roku 1530 konfiskován, a to pro jejich údajnou výrobu falešných platidel.

Hrad pak už pravděpodobně nikdo neopravil a už v roce 1537 se o něm poprvé mliuví jako o zřícenině.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru