Nudíte se a máte rádi adrenalin? Vyražte do Saského Švýcarska na ferraty
Foto: Redakce
Výlety

Většinu lidí překvapí, že Českosaské Švýcarsko není jenom Pravčická brána nebo soutěsky. Tato překrásná oblast pískovcových skal se z větší části rozkládá na území Německa (Saska) a kromě přírodních zajímavostí skýtá i mnoho krásných ferratových výletů.

A to i pro začátečníky. Ferrat je tu oficiálně asi 20, ale ne všechny jsou klasické Velká většina nemá s ferratou moc společného. Jsou to třeba jenom železné schody nebo různé ocelové žebříky postavené jako součást běžných turistických stezek. Za opravdové ferraty adrenalinoví nadšenci označují převážně tyto dvě.

Hantzschelstiege

Tato cesta je průstup skalní rozsedlinou se spoustou železných stupů. Rozhodně nepodceňujte ferratové vybavení. Nástup je totiž poměrně ostrý. Ferrata je jednosměrná a má dvě části.

První část vede na 80 metrů vysokou severní skalní věž skupiny Affensteine. Pod stěnou severní věže se pak po dřevěných žebřících dostanete k nástupu na ferratu. Úvodní část se musí překonat pomocí nataženého lana a železných stupaček. Cesta pak vede pod stěnu a vypadá to, že tady trasa končí. Úzkou štěrbinou se ale dá dostat dál do skalního komínu.

Kdo vyleze na vrchol, tomu se odměnou nádherný výhled na zalesněné údolí, kterého vystupují pískovcové věže.

Zwillingsstiege

Další ferrata na masiv Affensteine. Cesta je specifická tím, že tam není ani ocelové lano, jenom stupačky. Karabiny se cvakají přímo na kramle. Trasa je obousměrná. Cesta obsahuje i dřevěný žebřík a dřevěný most.

Kromě lezců si na své přijdou i milovníci geocachingu. Některé trasy jsou totiž také zároveň i cestami za ukrytými keškami.

0611ferrata1

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru