TIP NA VÝLET: Za švýcarským konzulem i za chmelem na zámek Stekník
Státní zámek Stekník
Výlety

Žatecko - Na státním zámku Stekník u Žatce se po čtyřleté práci restaurátorů otevře ve čtvrtek 18. července nový prohlídkový okruh, který připomene především poslední zámecké majitele, kterými byla rodina švýcarského konzula Gerolda Déteindra.

Na okruhu se návštěvníci seznámí s osudem zámku v průběhu 20. století, kdy nejprve plnil účel reprezentační diplomatické rezidence a po roce 1949 sloužil ke školení zaměstnanců státních statků, jako ubytovna pro brigádníky, a nakonec jako depozitář Národní galerie v Praze.

Během restaurátorských prací byly obnoveny původní freskové malby s antickými motivy v salla terreně a v hlavním sále. Za zmínku stojí především výmalba hlavního sálu, kterou provedl významný malíř Kryštof Seckel, který se podílel i na výzdobě Španělského sálu na Pražském hradě. Obnovy se dočkaly také dřevěné prvky, podlahy a zrestaurován byl i zámecký mobiliář, který se po dlouhých desetiletích navrátil zpět.

1607steknik4

I nadále zámek nabídne prohlídkový okruh dosud nezrestaurovanými salony jižního křídla, prohlídku italských terasovitých zahrad s objektem lehkého opevnění a výstavní prostory se zámeckým sklepením. Ve výstavních prostorách je možné si prohlédnout hned dvě výstavy s chmelařskou tématikou. Výstava „Jak se češe do věrtele“ připomíná období, kdy zámek sloužil jako ubytovna pro chmelové brigádníky a na zámku se svými studenty přespával i Zdeněk Svěrák.

Výstava „Nejlepší chmel rodí česká zem“ se zaměřuje na téma chmele a jeho sušení a představuje nejvýznamnější sušárny chmele na Žatecku. Nakonec se návštěvníci mohou ochladit v zámeckém sklepení, kde je stála teplota okolo 10° C. Návštěvu zámku je možné doplnit o procházku po vesnické památkové zóně a okolní chmelové krajině, která je spolu se zámkem a nedalekým Žatcem nominována na seznam světového dědictví UNESCO.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru