TIP NA VÝLET: Valeč – zámecký park s ukradenými sochami a zmrzlými palmami
Zámecký park se sochami. Foto: e-deniky
Výlety

Valeč – Letohrádek, obelisk, jezírko, velké vysoké skleníky neobvyklých barokních tvarů i třeba staré pivovarské sklepy – všechny tyto prvky mohou vidět návštěvníci, kteří se vydají na výlet a procházku do originálního zámeckého parku u Státního zámku Valeč. Pozoruhodný je hlavně osud více než dvou desítek soch z dílny slavného mistra Matyáše Brauna, stojících volné v parku v kruhu kolem vodní nádrže. Jsou spojeny s dávnou křivdou, a dokonce i s požárem.

Městečko Valeč leží na úpatí Doupovských hor na pomezí Podbořanska a Karlovarska. Zatímco většina zámeckých zahrad a parků bývá situována na rovině nebo v údolí, tahle je originální v tom, že se rozprostírá ve svahu a na náhorní plošině na kopci.

Známé valečské sochy vytvořil spolu s pomocníky mistr sochař Matyáš Braun v době kolem roku 1730. Originálních děl bylo osmadvacet a představovaly postavy z řecké mytologie a také ztvárnění lidských vlastností. Neobvyklé ovšem je, že slavný sochař za svou práci nedostal zaplaceno. Ještě po šedesáti letech se jeho potomci soudili o vyrovnání dlužné částky. Těžko říci, co se tenkrát opravdu stalo, ale asi to nebylo tím, že by šlechticům, majitelům krásného zámku, najednou zničehonic došly peníze a neměli pro umělce požadovaných 800 zlatek.

1207valec2

A se sochami to není zdaleka všechno: ať bylo co bylo, prokázaly, že jsou kvalitním dílem a přečkaly jak spor o peníze, tak i velký požár v roce 1976, tedy skoro o celých 250 let později. Po tomhle požáru ovšem originály putovaly do lapidária v Kladrubech, kde jsou bezpečněji uloženy. Ve Valči v parku jsou už dnes jenom kopie. A pozor, není jich 28, ale jen 17. Ke čtyřem originálům se totiž kopie vůbec nevyrobily, ale dalších sedm chybějících kamenných výtvorů ukradli neznámí zloději. No řekněte sami, není toho na pár soch přece jen už trochu moc?

Podobných zajímavostí se dá na zámku i v parku najít ještě mnohem více. Například v obrovském skleníku ještě za dob první republiky rostly vysoké živé palmy, kaktusy, citrusovníky. Ale v tuhé zimě za války v roce 1943 všechny tropické rostliny umrzly, protože tehdejší zahradník prý náhle zemřel a nenašel se nikdo, kdo by ho dokázal rychle nahradit při správné péči o skleník a jeho flóru.

Když přijedete do Valče, městečka sevřeného mezi doupovskými kopci, pozůstatky všech těchto dávných příběhů tam můžete vidět na vlastní oči. Zámek s parkem jsou jen asi třicet kilometrů od Žatce a patnáct od Podbořan. Je to náš tip na zajímavý výlet.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru