V Krušných horách se otevřela tahle neobvyklá vyhlídka. Připomíná krabičku od zápalek
V Krušných horách se otevřela nová vyhlídka, připomíná krabičku od sirek. 4x foto: Město Boží Dar
Výlety

Krušné hory - U příležitosti skončení školního roku otevřelo město Boží Dar dnešního dne jako dárek pro školáky k prázdninám Boží vyhlídku a to jihovýchodně nad městem v místě vedení červené turistické stezky po hřebeni Krušných hor.

Boží vyhlídka, která byla vybudována městem Boží Dar nákladem cca 1,7 milionu Kč s pomocí dotačních prostředků z česko-saského přeshraničního programu o spolupráci, se stala zajímavým architektonickým počinem v regionu Centrálního Krušnohoří. Vyhlídku vyprojektovalo Studio Mjölk architekti s.r.o. z Liberce a stavbu zrealizovala společnost TAXUS spol. s r.o. z Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Nosnou myšlenkou architektonického návrhu je stavba připomínající velkou krabičku na zápalky postavenou na výšku. Stříbrně lesknoucí se povrch vyhlídky má evokovat těžbu stříbra v tomto regionu a současně je jeho posláním příjem světelných paprsků z vesmíru a jejich následný odraz se stopou naší civilizace zpět.

Stavba stojící v nadmořské výšce 1099 m je vysoká 8 m. Vlastní vyhlídková plošina je ve výšce 5 metrů nad zemí a bude pro turisty za příznivého počasí volně přístupná ve dne v noci po celých 24 hodin. Poutníci, kteří se na Boží vyhlídce zastaví, tak mohou o své návštěvě dát vědět zazvoněním instalovaného zvonu a zapsat své zážitky do návštěvní knihy.

Mimo pohledu na samotné město Boží Dar lze při dobrém počasí vidět Jáchymovské údolí, Ostrov a Karlovy Vary. Východním směrem je vidět část televizního vysílače na Klínovci, německý kopec Kleiner Fichtelberg a prostor bývalé celnice do Německa, kterou prochází nejvýše položená silnice I. třídy nad mořem (1080 m) v ČR. Západním směrem je nádherný pohled na Božídarský Špičák jako výrazný vrchol, který svou nadmořskou výškou 1115 metrů je druhou nejvyšší horou v české části Krušných hor a současně nejvyšším čedičovým vrch tohoto druhu v Krušných horách i ve střední Evropě.

foto

2806bozidar4

2806bozidar2

2806bozidar1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru