Lanovka do Krušných hor. Foto: Miroslav Neumaier
Lanovka do Krušných hor. Foto: Miroslav Neumaier
Výlety

Krupka - Člověk si připadá jako když letí pár metrů nad zemí mezi stromy. „Však jsem si připadala jako pták,“ říká paní Marcela Jandáková z Teplic. O čem mluví? O jízdě lanovou dráhou na Komáří vížku.

Tento technický skvost se nachází v teplickém okrese, a to konkrétně v městě Krupka. Sedačková lanová dráha Bohosudov - Kněžiště vede z Bohosudova na Komáří vížku, což je jedno z dominantních míst Krušných hor. Visutá dráha byla zprovozněna v roce 1952 a jedná se tak po dvou-úsekové dráze na Sněžku, která již bohužel neexistuje, o druhou nejstarší provozovanou visutou lanovou dráhu v Česku a zároveň jde o nejdelší osobní lanovku u nás a ve střední Evropě.

Kdo neodolá, zažije nevšední výlet. Obsluha usadí pasažéra do sedačky a po rozsvícení signálu, že je čas, vyšle sedačku na dráhu. Rachot napínacích mechanismů vystřídá ticho a návštěvník se vznáší mezi stromy a může sledovat svět z pohledu ptáků. Čeká jej 2348 metrů dlouhá jízda, kterou urazí přibližně za 15 minut. Jak se sedačka pohybuje, místy je jen doslova desítky centimetrů nad zemí, jinde i třeba zhruba 20 metrů. Můžeme nerušeně sledovat střídání lesních porostů a hledět na zvěř, pokud se nějaká v terénu vyskytne. Po překonání hřebenu se v dálce objeví Komáří vížka.


  • „Každý týden kontrolujeme zavěšení sedaček, závlačky a šrouby,“ říkají technici.

Sedačka s pasažérem projíždí Horní Krupkou a pomalu se blíží k horní stanici. Lesy ustupují horským lukám a i z chladného ovzduší je poznat že jsme na horách. Jako monumenty lidské činnosti se zjevují dvě veliké vrtule elektráren, stojící na pláních, které se otvírají jako jeden z posledních pohledů ze sedačky. V tu chvíli vjíždíme do horní stanice a velebné ticho vystřídá rachot strojovny celého technického zázraku.

„Převýšení je cca osm set metrů mezi stanicemi. Je to krásné zařízení, ale musíme učinit vše pro zachování tohoto netradičního dopravního prostředku k rekreaci a turistice našich i zahraničních hostů. Od poloviny dubna do poloviny května budeme dělat revizi celého zařízení, takže provoz bude v tomto období omezen jen na víkendy,“ říká naší redakci Marek Ferenc, provozovatel lanové dráhy.

0203komarilanovka02

Nejstarší a nejdelší lanová dráha v Čechách: Najdeme ji v Krupce

Na Komáří vížce krom restaurace lze navštívit i pamětihodnost - kapli sv. Wolfganga, která je přístupna každý víkend od 11.00 do 18.00, a vidět nádherné přírodní scenérie.

Provoz lanové dráhy na Komáří vížku je celoroční, s výjimkou pravidelných oprav a revizí. V období od počátku dubna do konce září jezdí od 8:30 do 18:30 hodin, mezi 1. říjnem a 31. březnem končí provoz již v 16:30 hodin. Odjezdy jsou konány vždy ve 30. minutě každé hodiny. Na lanovce je možné přepravovat jízdní kola. Za rok vyveze lanovka na Komáří vížku 40 až 50 tisíc cestujících a 10 tisíc jízdních kol.

Cesta zpět po lanové dráze je opět úchvatný zážitek, kdy je možno sledovat panorama Českého středohoří a také spatřit město Teplice jako celek, takže vřele doporučujeme, pokud někdo nebude vědět co s volným víkendem.

0203komarilanovka03

Nejstarší a nejdelší lanová dráha v Čechách: Najdeme ji v Krupce

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru