Masopustní obchůzka na Betlémě v podání skupiny masek z Blatna. Foto: Národní památkový ústav
Masopustní obchůzka na Betlémě v podání skupiny masek z Blatna. Foto: Národní památkový ústav
Výlety

S přicházejícím jarem otevírají hrady a zámky brány netrpělivým návštěvníkům. Podívat se tak můžete nejen na Karlštejn nebo na Křivoklát, ale třeba i na méně známý zámek Valeč na úpatí Doupovských hor. Hlinsko se v úterý rozloučilo s masopustem. V Květné zahradě v Kroměříži je v plném proudu výstava Kamélie, královna plesových květin.

Na zámku Lednice lze kromě reprezentačních sálů navštívit i skleník plný exotických rostlin, ve Valticích pak lákají na prohlídky zámeckého barokního divadla. Betlém v Hlinsku můžete v březnu navštívit každý den kromě pondělí. Prohlédnout si můžete roubené domky drobných řemeslníků a ve zpřístupněných roubenkách můžete navštívit dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. V jednom z roubených domků naleznete expozici vesnických masopustních obchůzek a masek z Hlinecka. V úterý 28. února budou hlinecké ulice patřit maskám a masopustním dobrotám. Rozloučení s masopustem v památkové rezervaci Betlém připomene skutečnost, že masopustní obchůzky z Hlinecka jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Po krátké zimní pauze se opět otevřel hrad Karlštejn, kde si návštěvníci mohou prohlédnout soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. nebo výstavu Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., představující reprezentativní nádoby na pití i módní doplňky ze druhé poloviny 14. století. Posvátné prostory hradu včetně kaple sv. Kříže pak budou přístupné od začátku května.

Po zimě již své brány otevřel také hrad Křivoklát. Každou sobotu si můžete projít gotické paláce hradu, navštívit kapli, knihovnu, obrazárnu, reprezentační sály i vězení s hladomornou. Součástí prohlídky jsou i místnosti věnované Filipíně Welserové a hradní fürstenberské muzeum.

Projít se parkem i zámeckými komnatami můžete ve Valči na úpatí Doupovských hor. Zámek i park jsou volně přístupné po celý rok, návštěvnické zázemí zajišťuje informační centrum a kavárna v zrekonstruované budově bývalé prádelny. V pátek a sobotu se navíc na zámek můžete podívat i v pozdních večerních hodinách, ve Valči mají totiž otevřeno až do 23 hodin.

O tom, že i v zimě může být zahrada krásná, se můžete přesvědčit v Kroměříži. Květná zahrada již tradičně zahájila sezonu výstavou Kamélie, královna plesových květin, která je tentokrát tematicky zaměřená na plesovou sezonu. Výstava potrvá do 12. března a bude obohacena o komentované prohlídky, na nichž se návštěvníci dozvědí mnoho informací z kulturní historie kamélií – odkud kamélie pocházejí, jak a kdy se dostaly do Evropy, zda voní a jak je pěstovat v domácích podmínkách.

Bez ohledu na roční období zve návštěvníky k prohlídce brněnská vila Stiassni. Každý týden od pátku do neděle mezi 10. a 16. hodinou si můžete prohlédnout interiér vily, tak výstavu En garde, která představí historii šermu od renesance až po období československé první republiky. Vášnivou šermířkou byla i dcera manželů Stiassných. Návštěvníci se budou moci seznámit s historií a vývojem šermu a prohlédnout si jedinečné exponáty, které byly zapůjčeny z mnoha historických objektů.

V Českém Krumlově se sice neprojdete komnatami, ale v zimě je otevřená expozice hradního muzea zařízená ve stylu historické muzejní instalace z 19. století. Muzeum představí řadu exponátů připomínajících nejvýznamnější události vztahující se k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství.

Nové Hrady jsou v zimním období o víkendech zavřené, vypravit se tam ale můžete každou středu a pátek. Prohlédnete si tam byt panského úředníka, ukázku bydlení měsťanských rodin na přelomu 19. a 20. století a část první prohlídkové trasy ve věži nad vstupní bránou, kde je knihovna a buquoyský rodinný archiv.

Na hradě Rožmberk můžete až do března navštívit trasu po soukromých pokojích, které nechal pro potřeby bydlení své nejbližší rodiny upravit Jiří Jan Jindřich Buquoy v době, kdy na hradě Rožmberku budoval rodové muzeum. Hrad je přístupný od úterý do pátku vždy v 11 a ve 13 hodin, v sobotu a v neděli začínají prohlídky každou hodinu mezi desátou ráno a třetí odpoledne.

Od prvního února otevřel své reprezentační sály také zámek v Lednici, kde můžete zavítat také do zámeckého skleníku plného exotických rostlin. Prohlídka reprezentačních sálů zámku i skleníku je možná vždy v sobotu a neděli od 10 do 16 hodin.

Pro mimořádný zájem zavedli také na zámku Valtice zimní prohlídky barokní zámecké kaple a kompletně renovovaného zámeckého barokního divadla. Navštívit je můžete každou sobotu v březnu.

Zámek Hluboká vítá návštěvníky po celou zimu: temperované prostory v přízemí ukážou pokoje, které patří spíše ke komornějším, totiž soukromá apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. Prohlídku provází téma lovu, ale kromě trofejí a grafických listů z 18. století s loveckými motivy jsou lákadlem také fotografie členů knížecího rodu Schwarzenbergů.

Na Sychrově si i v zimě můžete prohlédnout interiéry letního sídla šlechtického rodu Rohanů z druhé poloviny 19. století. Během prohlídky navštívíte mimo jiné honosně zařízené královské apartmá, soukromé pokoje knížete a kněžny i reprezentační prostory jako například knihovnu, hráčský salon nebo jídelnu.

Během březnových víkendů můžete vyrazit i na zámek Mníšek pod Brdy, kde jsou po celou zimu otevřeny hned dva prohlídkové okruhy. Ten první při prohlídce reprezentativních místností zámku, jako je kaple, jídelna, velký salon s hodinovou věží, pánský a dámský salon, knihovna či pracovna, představí bydlení drobné šlechty na počátku 20. století.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru