Jižní Čechy - Pokud se chystáte na jih Česka, nebo tudy budete projíždět a ocitnete se poblíž obce Lipno nad Vltavou, určitě si nenechte ujít nezapomenutelnou procházku korunami stromů a na jejím konci úžasnou vyhlídku na největší vodní plochu naší země.

Stezka korunami stromů. Foto: Olga Markuzziová

Lipno nad Vltavou leží poblíž hráze na levém břehu údolní nádrže Lipno na řece Vltavě. Pokud jste zde už pár let nebyli, budete překvapeni, jak to v této malé obci s pouhými 537 obyvateli žije. A to právě teď, kdy probíhá letní turistická sezóna. Uvidíte zde zajímavou architekturu, najdete zde spoustu vyžití pro strávení pěkné dovolené. Čeká vás tu krásná příroda, skvělé koupání, nádherné turistické a cyklistické trasy, spousta zábavy, výstavy, hudba, lanové parky, letní akce a živý turistický ruch. Nudit se tu rozhodně nebudete.

Stezka korunami stromů

A určitě si nenechte ujít unikátní procházku, kterou nikde jinde u nás nezažijete, po stezce korunami stromů, vzrostlých a statných smrků. Co to znamená? Nebojte se, nebudete šplhat, ani namáhavě stoupat, naopak, stezka vám umožní skvělou a nenáročnou procházku korunami stromů, aniž byste se zadýchali. A zvládne ji opravdu každý, i maminky s kočárky či handicapovaní lidé, je totiž bezbariérová. A nadšení z ní budou i děti, protože na stezce je čeká mnoho zajímavých a také adrenalinových úkolů.

1807stezka2

Stezku si představte jako 675 metrů dlouhou, dostatečně širokou a bezpečnou lávku, po stranách opatřenou vysokým zábradlím a bytelnou sítí, vedoucí ze země spirálovitě až do výšky 40 metrů. Na jejím vrcholu se ocitnete ve výšce 941 metrů na mořem. Je postavena s tak mírným sklonem, že pomalu ani nezpozorujete, že postupujete nahoru.

Navíc vás cestou čekají nejen krásné pohledy na všechny strany a z různých výšek, ale také se dozvíte mnoho zajímavostí, například, kolik šroubů se na stavbu spotřebovalo (1 milion), jaký byl největší použitý šroub (80 cm), a mnoho dalších, ale čekají vás cestou i mnohé zajímavé úkoly. Na stezce jsou vytvořené velké výklenky a v nich vás čeká jedenáct adrenalinových úkolů. Můžete se projít třeba po úzké lávce, samozřejmě zajištěné proti pádu silnou sítí, či pohyblivými schody. Čeká vás tu i několik didaktických stanic, kde si zahrajete například na obří xylofon, potkáte tu dřevěného medvěda, složíte si obří puzzle, dozvíte se zajímavosti o okolní přírodě a mnoho dalšího.

Na konci budete odměněni úchvatným pohledem do okolní přírody a na největší vodní nádrž v Česku. A ti odvážní, kteří si však již dole zakoupili vstupenku, se mohou svézt nejdelším suchým tobogánem v České republice. Je kovový, obdržíte sedačku, po které se svezete 52 metrů směrem dolů.

1807stezka3

Ke startu vás dopraví lanovka

Pokud si chcete projít stezku korunami stromů, musíte se dopravit ke stratu stezky lanovkou. Ta je tak dobře využita i v letních měsících. Lanová dráha je čtyřsedačková a poskytuje během cesty také krásné pohledy na okolí obce Lipno nad Vltavou.

Dolů se projděte nebo svezte

Stejně tak jako nahoru se můžete svézt lanovkou i dolů nebo si můžete oběma směry udělat příjemnou procházku. Či si nahoře můžete zapůjčit horské kolo nebo koloběžku a dolů se svézt adrenalinovou cestou.

Dopraví vás tam i stezkabus

Pro vozíčkáře, či rodiny s dětmi v kočárku je k dispozici i stezkabus, který jezdí v pravidelných intervalech.

Velkokapacitní parkoviště

Vaše dvoustopé či jednostopé miláčky můžete nechat bezpečně na bezplatném velkokapacitním parkovišti, které se nachází přímo u nástupní stanice lanové dráhy Jezerní, v obci Lipno nad Vltavou.

Ceny vstupného

Kolik vás tento nezapomenutelný zážitek bude stát? Dospělý zaplatí za vstup na stezku 200 korun, dítě od 3 do 14 let 160 korun, rodinné vstupné stojí 550 korun. Za lanovku či stezkabus zaplatí dospělý 110 korun, dítě 85 korun, rodina 270 korun. Tobogán stojí 50 korun.

1807stezka4

1807stezka5

1807stezka6

1807stezka7

Foto na stránce: Olga Markuzziová

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru