Kadaň - Společné dědictví, společné hodnoty; tak zní letošní národní téma Dnů evropského dědictví v České republice. Tradičně se k nim na severu Čech připojuje i Skupina ČEZ.

Po delší přestávce zapříčiněné nejrůznějšími rekonstrukcemi, obnovami a modernizací provozu, bude veřejnosti přístupna 15. a 16. září  od 9 do 16 hodin také malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři u Kadaně.

Malá vodní elektrárna Želina letos „oslavila“ své 110 narozeniny a coby nejstarší vodní dílo Skupiny ČEZ tak plně naplňuje letošní nosné téma Dnů evropského dědictví. Jako dárek dostala od energetiků tato „vodní prababička“ zrekonstruované obě Francisovy turbíny a další vymoženosti moderní doby, které usnadní její provoz do budoucna.

Veškeré sanace a rekonstrukční práce, včetně modernizace (rozumí se, že většina z toho není na první pohled vidět) probíhaly více než tři roky. Proto byla i Želina pro veřejnost dlouhodobě uzavřena.

Dnes je přístupná pouze s odborným průvodcem, a to v rámci klasické předem domluvené exkurze. Letos tomu tak bylo poprvé se 174 zájemci v prvním pololetí. Součástí prohlídky jsou i dvě nedávno nainstalované unikátní vírové turbíny, takže každý si může porovnat, jak se spolu v rámci obnovitelných zdrojů snoubí stará a nejnovější moderní technologie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru