Mníšek – Nedaleko Mníšku v Krušných horách nad Janovem na Mostecku najdete rozhlednu Jeřabina. Nabízí úžasné výhledy na svahy Krušných hor, louky na jejich vrcholech, větrné elektrárny i města v nížině.

Když budete mít štěstí na čistý vzduch, dohlédnete až za elektrárnu Počerady na Lounsku, přes většinu Mostecka až k ledvické elektrárně na Teplicku.2106jerabina

Rozhledna byla postavena v roce 1884 na vrcholové skalce. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám začala chátrat, zřítila se za lednové bouře v roce 1928. Rozhledna byla znovu obnovena v následujícím roce, tentokrát měla podobu zvýšeného vyhlídkového altánu se střechou a zábradlím.

V roce 2009 byla rozhledna po rekonstrukci opět zpřístupněna veřejnosti. Dostanete se k ní pěšky z malého parkoviště na silnici mezi Mníškem a Křižatkami. Dovedou vás tam ukazatele, není to více než půl kilometru.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru