Manětín – V lesnaté krajině severního Plzeňska se můžete nechat překvapit četnými zázraky. Jedním z nich je i zámek Manětín se svojí zahradou v malebném stejnojmenném městečku, přezdívaném také barokní perla západních Čech. Ve spolupráci s naším sesterským serverem e-virtualne.cz přinášíme interaktivní foto z Manětína. Snímek si můžete prohlížet i v brýlích pro virtuální realitu.

Současná podoba zámku je dílem kompletní barokní přestavby, k níž došlo po velikém požáru roku 1712, kdy bylo zdevastováno celé centrum města včetně velké části tehdejšího renesančního paláce. Po druhé světové válce byl zámek zestátněn a zabaven rodu Lažanských, který zde žil tři sta let. Byly zde zřízeny byty a kanceláře Státních lesů a zámek velmi zchátral. Později se zde podařilo prosadit malé vlastivědné muzeum a koncem devadesátých let zde vznikl již malý prohlídkový okruh pro návštěvníky. Podobně na tom byl park. Po roce 1945 byl devastován, např. velký oválný bazén v centru zahrady byl zavezen. V 90. letech 20. století začala částečná obnova jeho barokní podoby, rámcově podle stavu v roce 1790.

V dnešní době naleznete zámecký areál tvořený hlavní zámeckou budovou, ke které na jižní straně přiléhá francouzská zahrada s anglickým parkem a v nejjižnějším cípu můžete nalézt budovy bývalého pivovaru a sýpky.0606manetinweb

0306vrfb

Návštěvní doba zámeckých interiérů:

  • Hlavní sezona: květen – září každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Vstupné:

  • Dospělí 90 Kč
  • Děti 6 – 15 let 60 Kč
  • Rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 240 Kč
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru