S rostoucími teplotami a počtem slunečných dnů se začínáme všichni pomalu probouzet ze zimního spánku. Slunce nám nejen zlepšuje náladu, ale po líné zimě také dodává energii do života. Cítíme se tak plni sil a máme chuť je využít na maximum. Většina z nás má nutkání vrátit se k pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu, ale láká nás i cestování. Přinášíme vám proto pár tipů na ideální destinace, kam se dá vyrazit nejen za poznáním, ale i za jarním sportem.

malaga64

Do Maďarska za bruslemi i do lázní

Pro milovníky kultury, ale zároveň i sportu a po něm zaslouženého odpočinku, je ideálním místem pro jarní výjezd okolí maďarských lázní Mosonmagyaróvár. „Autem do lázní dojedete z Prahy asi za 3,5 hodiny, nejlevnější formou ubytování jsou samostatné apartmány s kuchyňkou a sociálním zařízením, jejichž cena se pohybuje od 1 650 Kč na osobu za 3 noci," informuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou českého trhu v prodeji online zájezdů. „Celodenní vstupenka do lázní stojí 10,5 eura za osobu, nabízeny jsou ovšem i zvýhodněné vstupy, například pondělky za 8,5 eura," dodává Tůma. Zdejší léčivý pramen navíc patří mezi 5 nejúčinnějších léčivých vod Evropy. Přímo z centra města Mosonmagyaróvár je pak možné vyrazit na zbrusu novou a více než třicetikilometrovou bruslařskou stezku, jejíž povrch je vhodný jak pro začátečníky, tak i pokročilé bruslaře. Stezka vede k renesančnímu zámku Hédervár, který byl přestavěn na zámecký hotel a je možné si jej po domluvě prohlédnout. Zdatnější jedinci mohou po další 30 km dlouhé stezce dojet až do Bratislavy-Petržalky. Za kulturou se dá vyjet do Budapešti, kam cesta autem zabere asi půl druhé hodiny.

gardena64Zdolání italských dolomit s nordic hůlkami

Letošní zima sice lyžařům příliš nepřála, na italské vrcholky se však dá vyrazit i za jinými sporty, například za nordic walkingem. Stačí se jen autem dopravit do centra Selva di Val Gardena nedaleko Bolzana, což je z Prahy asi šesti a půl hodinová cesta. Cena osmidenního rezidenčního ubytování v apartmánech se zde pohybuje kolem 5 600 Kč za osobu, za tříhvězdičkový hotel s polopenzí zaplatíte přibližně 11 000 Kč. Průměrné březnové teploty tady přitom šplhají k 15° C, v dubnu pak až k příjemným 19° C. Sportovním lákadlem dolomit je na jaře takzvaný Nordic Active Park se třemi základními ryze walkingovými tratěmi. Nejsnazší má 3 km, střední zátěž představuje šestikilometrová trasa s převýšením 100 m, nejtěžší cesta měří 8 km a čeká na vás převýšení 150 m. Procházky vedou například přírodním parkem Puez-Odle obklopeným nádhernými scenériemi, překypujícím unikátní flórou a posázeným vyhlídkovými památkami, jako jsou trosky hradu Wolkenstein, kaple sv. Silvestra nebo stezka Via Crucis.

Golfový odpočinek na španělském slunci

Milovníci netradičních sportů jistě ocení několikadenní golfový výlet s odpočinkem na španělském povětří. „Oblíbenou golfovou destinací je například pobřeží Malaga, kde se dubnové teploty pohybují kolem sympatických 22 stupňů," říká Michal Tůma. „Cena čtyřhvězdičkových hotelů se snídaní na 4 dny se v jarních měsících pohybuje už od 5 000 Kč, hotely se navíc většinou nacházejí přímo na pláži a uprostřed golfových hřišť. Zájemcům je možné zajistit k pobytu i zpáteční letenku s cenou od 4 500 Kč, přímo do Malagy se dá doletět z Prahy," doplňuje Tůma. Součástí hotelové ceny je i vstup až na deset golfových hřišť, včetně rezervace požadovaného času. Běžná cena místních golfových areálů se přitom pohybuje kolem 550 až 1 200 Kč za nejkratší čas a na osobu. Resorty také půjčují plné vybavení za průměrnou cenu 700 Kč. Kromě toho je oblast Malaga jedničkou na seznamu španělských pláží a najdeme zde například i Muzeum Pabla Picassa, zdejšího slavného rodáka.

Šlapání na kole v rytmu francouzských šansonůorleans64

Francie evokuje zejména labužnické zážitky a bohatou kulturu. Proč se však do kraje vína nevydat se svým bicyklem? Právě cyklotrasa podél řeky Loiry totiž nabízí nenáročnou jízdu s největší koncentrací zámků na světě. Osmidenní výlet autobusem s ubytováním v mobil-homech a polopenzí vyjde jednoho cyklistu na necelých 10 000 Kč. Na sedle kola můžete obdivovat až 250 km, ve sportovně pohodlných teplotách od deseti do dvaceti stupňů. Vyrazit se dá již z městečka Orléans, kde stezka vede směrem k Blois, středověkému francouzskému centru. Několikadenní túra vedená přes Tours pak končí ve městě Saumur, které je proslulé svými šumivými víny. Kulturní vyžití doplní prohlídka Paříže, kterou autobusové zájezdy často realizují na zpáteční cestě. Přeprava autobusem je v tomto případě nejvýhodnějším způsobem dopravy. Cestovatelé na vlastní pěst totiž musí zaplatit minimálně 3 000 Kč za zpáteční letenku do Paříže a z ní se pak ještě vypravit vlakem do Orléans, kam jednosměrná jízdenka vyjde asi na 550 Kč. Ubytování se v této lokalitě pohybuje minimálně od tisícovky za jednoduchý dvoulůžkový pokoj.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru