360° FOTO: Romantická skála z Pyšné princezny je vděčným turistickým cílem
Panská skála. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Kamenický Šenov - Do povědomí snad každého Čecha se zapsal tento nevšední geologický útvar zejména jako krajinná kulisa ze slavné filmové pohádky Pyšná princezna. Panská skála u Kamenického Šenova je národní přírodní památkou a od roku 1895 je chráněna.

K nejstarší české geologické rezervaci dojedete po silnici z Ústí nad Labem přes Děčín na Nový Bor. Skalní útvar je vděčným a nenáročným turistickým cílem. Na dohled u obce Prácheň je velké parkoviště s automatickou platební bránou, infocentrem a toaletami, takže nebudete mít problém s autem. Na vrcholek volně přístupné skály můžete snadno vystoupat po některé z cestiček.

Čedičové pěti až šestiboké sloupce svým seskupením připomínají varhany a dosahují výšky až 15 metrů. Byly odkryty těžbou v 18. a 19. století. Částečným vytěžením tu také vznikla prohlubeň, která se po zastavení prací v lomu naplnila dešťovou vodou a vytvořila malé jezírko. Spolu s panskou skálou vytváří romanticky úchvatnou atmosféru.

Kromě již zmíněné Pyšné princezny (1952), která tu našla úkryt při svém útěku s princem Miroslavem, zde byl natáčen také francouzský film o kouzelníku Merlinovi (2011).

360° foto

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru